Работно време:
понеделник до петък - от 07:15 до 14:00ч.
събота и неделя - от 07:30 до 12:30ч.
Начало » Новини » 10 ползи от консумация на фурми: от подобряване на здравето на костите до поддържане на красива кожа

10 ползи от консумация на фурми: от подобряване на здравето на костите до поддържане на красива кожа

 • Taner Ozturk
 • 29 авг. 2017
 •  Коментарите са изключени за 10 ползи от консумация на фурми: от подобряване на здравето на костите до поддържане на красива кожа

От години е известно, че фурмите притежават лечебни сили. Науката е доказала това, а ние обичаме да ядем тези тъмни плодове най-вече заради вкуса им. Според историята е известно, че фурмите произхождат от Ирак, въпреки че египтяните са правили вино от фурми много по-рано.

Благодарение на развитието на търговията, фурмите стигат до Югозападна Азия, Испания, Северна Африка, а по-късно стават популярни и в Мексико и Калифорния. Днес фурмите продължават да бъдат една от най-важните съставки в кухнята на Близкия Изток. Съществуват най-малко 30 вида фурми, известни в целия свят. По-известни са три типа – меки, полусухи и сухи, различават се в зависимост от съдържанието на глюкоза, захароза и фруктоза в тях.

 

Една от най-търсените фурми се срещат в ивицата Газа, тъй като те са известни като изключително червени и сладки. Други от популярните сортове са в Египет. Имат тъмночервена кожа, дълъг структурен вид и хрупкава текстура. Видът Сукари от Саудитска Арабия е един от най-скъпите видове фурми. Те имат тъмно кафява кожа, мека плътност и са уникално сладки. Меките и тъмни фурми също са доста популярни. В Ирак, например, има повече от 100 вида фурми.

Здравословната сладка доза

В кухните по целия свят се използват фурми в малки и/или големи количества. Важно е да отбележим, че тези сладки плодове носят изключителни ползи за здравето. Фурмите са добър източник на различни витамини и минерали, енергия, захари и фибри. Също така съдържа и калций, желязо, фосфор, калий, магнезий и цинк.

Ето само някои от причините, поради които трябва редовно да се консумират фурми:

 1. Фурмите намаляват холестерола: Знаете ли, че фурмите не съдържат холестерол и имат много малко мазнини? Включването им в малки количества в ежедневната Ви диета, може да Ви помогне да балансирате нивото на холестерола си и дори да Ви съдейства за намаляване на теглото.
 2. Богати са на протеини: Фурмите са силен източник на протеини, които ни помагат да останем здрави и да поддържаме здрава мускулатура.
 3. Богати са на витаними: Фурмите съдържат витамини като B1, B2, B3 и B5, както и A1 и витамин C. Ако хапвате няколко фурми всеки ден, няма да Ви се налага да приемате допълнително витаминни добавки. Не само ще се чувствате здрави, но ще усетите забележима промяна и в енергийните си нива, тъй като фурмите съдържат естествени захари като глюкоза, захароза и фруктоза. Ето защо, фурмите са идеален вариант за бърза закуска.
 4. За здрави кости: Фурмите са богати на селен, манган, мед и магнезий, а всичко това е необходимо, когато става въпрос за поддържане на здрави кости и предотвратяване на  остеопороза.
 5. Укрепват нервната система: Фурмите съдържат калий, малко натрий, а те спомагат на Вашата нервна система да е в отлично състояние. Калият помага за намаляване на холестерола, а от там и риска от инсулт.
 6. Богати са на желязо: Освен флуора, който поддържа здрави зъбите Ви, фурмите също съдържат и желязо, което е силно препоръчително за тези, които страдат от неговия дефицит. Плюс това желязото е важно и за пречистване на кръвта.
 7. Спомагат за доброто храносмилане: Ако накиснете няколко фурми във вода и ги сдъвчете, вашата храносмилателна система ще се действа много по-добре.
 8. Подобряват състоянието на кожата: Витамините С и D действат върху еластичността на кожата Ви, като я поддържат гладка. Ако страдате от кожни проблеми, включването на фурми в диетата Ви, ще Ви помогне да се преборите с тези проблеми в дългосрочен план. Фурмите предотвратяват и прекаленото струпване на меланин в тялото Ви.
 9. Прекрасен лек против махмурлук: Счита се, че фурмите помагат, когато имате махмурлук. За най-добри резултати, трябва да накиснете няколко фурми във вода за една нощ и след това да ги изядете.
 10. Помагат за увеличаване на теглото, когато се налага по здравословни причини: Захарта, протеините и другите витамини в плода помагат при наддаване на тегло, особено когато имате нужда от това. Интересен факт е, че когато фурма се хапва с краставица, това спомага за поддържането на теглото Ви в нормалните за него нива.  Интересна комбинация, нали?!

Фурмите в кухнята:

Най-добре е фурмите да се консумират сами. Сладкият им вкус ги прави отлична закуска – сами или като част от сутрешното Ви мюсли. Доста хора вече са преминали към консумацията и използването на сироп от фурми, вместо употребата на рафинирана захар. Смята се, че сиропът от фурма е здравословният заместител на захарта.

Top